|
||||||||||
Melonowy DeserKrótki opis potrawyCoś na odmianę.Potrzebne składniki nieduży żółty melon - 1 szt. twarożek homogenizowany - 1 op. śmietana kremówka - 1 op. cukier puder - 1/2 szkl. jajka - 2 szt. galaretka cytrynowa - 2 op. kandyzowane owoce do przybrania Etapy przyrządzania1
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 400 ml wody, w dwóch oddzielnych naczyniach. Studzimy na poczekaniu.
Melon rozcinamy i wybieramy łyżeczką miąższ, w miarę możliwości w kształcie zbliżonym do półkuli. Jeśli mamy gałkownicę do lodów, będą to na pewno zgrabniejsze kuleczki. Układamy je w miseczce i zalewamy sokiem, który wypłynął w trakcie wybierania z owocu. Resztę melona, skrawamy nożem i miksujemy, lub drobno siekamy. Przygotowane owoce odkładamy w chłodne miejsce.
Serek miksujemy ze śmietaną. Kolejno dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem. Mieszamy z wystudzoną galaretką i drobno skrojonym melonem. Wylewamy do przygotowanego naczynia. Odkładamy do lodówki, aby krem stężał (ok. 30 min.). Gdy konsystencja kremu jest stała, układamy na wierzchu półkulki melona, kandyzowane owoce i zalewamy drugą galaretką. Całość wkładamy do lodówki na następne 30 min.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|