|
||||||||||
Placki z jabłkamiKrótki opis potrawyNajlepsze owoce ;)Potrzebne składniki mąka - 20 dag zsiadłe mleko lub kefir - 1 szkl. jajka - 3 szt. nieduże jabłka (papierówki) - 4 szt. sól - szczypta(y) cukier puder - 2 łyżka(i) olej do smażenia Etapy przyrządzania1
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zsiadłe mleko, a później sól i mąkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z masą żółtkową i odkładamy. W tym czasie obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na niezbyt grube krążki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się placki unosiły się na nim swobodnie.
Do ciasta wkładamy krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni. Otaczamy je ciastem i kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy na rumiano obustronnie. Po zdjęciu z patelni, kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik lub serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Każdą porcję placuszków osypujemy cukrem pudrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|