|
||||||||||
Jajka BenedictKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki żółtko - 3 szt. masło - 12 dag sok cytrynowy - 1/2 op. ocet winny - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Robimy sos holenderski: do soku cytrynowego i octu dodajemy żółtka, ubijamy, aż się spienią. Miskę stawiamy na garnku z wrzącą wodą, ubijamy dalej, aż masa zgęstnieje, dolewamy powoli roztopione masło, dalej ubijając. Gdy sos bardzo zgęstnieje doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka rozbijamy i wrzucamy po jednym do wrzącej wody z octem, mieszamy wodę wokół, żeby jajka miały regularny kształt. Wyjmujemy, odcedzamy.
Bułki smarujemy masłem, na każdej połówce układamy po 2 plastry bekonu, po jednym jajku, zalewamy sosem i dekorujemy natką.
Jak podawać?8 plastrów boczku wędzonego -- opiekamy, aż będzie chrupiący, odstawiamy w ciepłe miejsce 2 szt bułek -- podłużne -przkrawamy, opiekamy w piekarniku 4 szt jajek 2 łyżki octu winnego 1 łyżka masła natka pietruszkiUwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|