|
||||||||||
Krem cytrynowyKrótki opis potrawyDobry w letnie upały..Potrzebne składniki cytryna - 1 szt. pomarańcza - 1 szt. białe wytrawne lub półwytrawne wino - 200 ml cukier - 8 dag cukier puder - 5 dag mąka ziemniaczaka - 1 łyżka(i) śmietanka 30% - 250 ml Etapy przyrządzania1
Zdjąć jak najcieniej skórkę z jednej umytej cytryny. Wyciskamy starannie sok z obu. Mieszamy z winem. Dodajemy cukier.
Nieco soczku odlewamy do osobnego naczynia i dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Na ogniu stawiamy mieszaninę wina z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Do delikatnie gotującego się soku wlewamy wymieszaną mąkę ziemniaczaną. Gotujemy ok. 2-3 min, cały czas mieszając. Powstanie coś w rodzaju płynnego kisielu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Na początku na małych obrotach, w miarę jak gęstnieje dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę, aż stanie się gęsta i stercząca.
Do ubitej śmietanki dodajemy przygotowany wcześniej i ostudzony zestaw cytrynowy. Mieszamy całość delikatnie, ale bardzo dokładnie.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|