|
||||||||||
Wątróbka drobiowa smażona z cebulkąKrótki opis potrawyWielki przebój w każdej kuchni, ale żeby ją polubić na ogół trzeba samemu osiągnąć pewną dojrzałość. Dzieci jej przeważnie nie znoszą. Do tego dania trzeba dojrzeć jak nie przymierzając do koniaku i opery.Potrzebne składniki 1 kg wątróbki drobiowej 2 kwaśne jabłka 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki kminku mąka olej sól, pieprz Etapy przyrządzania1
Wątróbkę czyścimy, obieramy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki – nie kroimy! Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju 3-5 minut z każdej strony. Po zmianie stron solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek i majeranek. Kiedy wątróbka jest już usmażona dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i całość kilka minut dusimy. Jabłka kroimy w plastry i układamy na dnie blachy lub naczynia do zapiekania. Na nich układamy wątróbkę. Całość smażymy lub zapiekamy 5-10 minut. Przed podaniem potrawę polewamy kieliszkiem calvadosu i podpalić.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|