Babka migdałowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ciasto

Potrzebne składniki

• mąka - 50 dag
• cukier - 15 dag
• drożdże - 5 dag
• jajka - 5 szt.
• masło - 1/2 kostka(i)
• mleko - 1/2 szkl.
• śmietana - 1/2 szkl.
• migdały - 10 dag
• aromat migdałowy - 3 krople

Etapy przyrządzania

1
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia
2
Jajka utrzeć z cukrem
3
Masło stopić
4
Dodać rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, śmietanę, aromat migdałowy i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać stopione i ostudzone masło oraz sparzone i obrane migdały. Ponownie wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia
5
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełorzyć do natłuszczonej formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia, piec ok 45 min w temp 180 C
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher