Półgęski litewskie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: amif
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
• Rosja
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ciekawe wschodnie danie

Potrzebne składniki

• piersi gęsie z kością z 3 sztuk gęsi
• 80 g soli
• 1 łyżeczka saletry
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 8 ziaren ziela angielskiego
• 3 goździki
• 2 liście laurowe
• pół łyżeczki mielonego pieprzu

Etapy przyrządzania

1
Robimy mieszankę z saletry, soli, mielonej kolendry, pieprzu i zmielonego ziela angielskiego. Nacieramy piersi z gęsi mieszanką (wykorzystujemy jej około 2/3), a następnie układamy je w kamionkowym naczyniu, posypujemy resztą mieszanki i dodajemy liście laurowe. Piersi nakrywamy talerzykiem, obciążamy i odstawiamy naczynie w chłodne miejsce na 14-16 dni. Co 24 godziny piersi przekładamy. Gdy mięso będzie zapeklowane przywiązujemy do każdej piersi pętelkę ze sznurka i wieszamy w przewiewnym miejscu na 6 -12 godzin. Potem wędzimy w zimnym dymie przez 7 dni. Tak przygotowane piersi z gęsi możemy przechowywać przez kilka miesięcy.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: amif
amif
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (25)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher