|
||||||||||
Rożki wanilioweKrótki opis potrawyRożkiPotrzebne składniki mąka - 20 dag migdały zmielone - 10 dag masło - 15 dag cukier - 10 dag żółtka - 2 szt. laska wanilii cukier puder - 5 dag cukier waniliowy - 1 op. Etapy przyrządzania1
Masło utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru.
2
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, miąższ dodać do uartego masła razem z żółtkami i zmiksować na jednorodną masę, wsypać mąkę, zmielone migdały i wymieszać na jednorodne ciasto
3
Z ciasta uformowac trzy wałki o średnicy ok 2 cm, zawinąć w folię i chłodzić przez godzinę w lodówce
4
Wałeczki z ciasta pokroić w plasteki o grubości ok 1,5 cm, zrolować w małe rożki, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec ok 15 min w temp 180 C
5
Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym, jeszcze gorące upieczone rożki obtoczyć w tej miesznce i odstawić do ostudzenia.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|