|
||||||||||
Pieróg kapyścianyKrótki opis potrawyJedna w wigilijnych potraw kuchni rosyjskiej.Potrzebne składniki mąka - 1-1,2 kg mleko - 350 ml olej kukurydziany - 150 ml śmietana 12% - 3 łyżka(i) cukier - 50 g sól - 1 łyżeczka(i) drożdże - 50 g jaja - 2 szt. kapusta - 1,5 kg jaja ugotowane na twardo - 4-5 szt. cebula - 1 szt. masło - 150 g sól, cukier do smaku Etapy przyrządzania1
1. Zrobić ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać, drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, mąki i ¾ szklanki mleka; odstawić do wyrośnięcia. Jajo, śmietanę, pozostały cukier i sól wymieszać, wlać urośnięty rozczyn drożdżowy, dodać mąkę, wyrobić ciasto, dolewając olej i podsypując mąkę (nie powinno kleić się do rąk).
2. Ciasto wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Kapustę poszatkować (można za pomocą robota kuchennego), posolić, włożyć do garnka, ugniatać aż puści sok.
4. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na odrobinie masła, dodać kapustę z sokiem, dusić do miękkości pod przykryciem, stopniowo dodając pozostałe masło i cukier.
5. Jaja (ugotowane na twardo) pokroić, dodać do ostudzonej kapusty.
6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 nierówne części, każdą rozwałkować na płat o grubości ok. 1 cm.
7. Mniejszą część wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę, na ciasto wyłożyć farsz. Większym kawałkiem ciasta przykryć farsz, brzegi zawinąć pod mniejszy płat ciasta. Pozostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
8. Posmarować rozmąconym jajkiem, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
9. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 50min. przy 1800C.
Jak podawać?Podawać na stół w całości, potem kroić na kawałki. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|