|
||||||||||
Gołąbki z ziemniakami i kasząKrótki opis potrawyprzepis kuchni ukraińskiej, danie najczęściej przyrządzane w Wigilię.Potrzebne składniki kapusta (ok 1,5kg) - 1 szt. ziemniaki - 1,5 kg kasza gryczana - 200 g cebula - 4 szt. czosnek - 3 olej roślinny - 3 łyżka(i) sól, pieprz - do smaku Etapy przyrządzania1
1. Kapustę obgotowywać w osolonej wodzie, zdejmując kolejno liście. Na liściach ściąć nożem grubsze części.
2. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce albo w malakserze, wycisnąć sok.
3. Kasze ugotować na sypko.
4. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Wymieszać z ziemniakami i kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
5. Farsz wykładać na liście, zawijać gołąbki.
6. Gołąbki układać w naczyniu lub garnku, zalać do połowy wodą, zagotować, wstawić do piekarnika i dusić przez ok. 1-1,5 godziny.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|