|
||||||||||
Karp na niebieskoKrótki opis potrawynieco unowocześniona wersja wigilijnej potrawy narodowej kuchni ukraińskiejPotrzebne składniki karp - 1,5 kg ocet winny - 120 ml białe wytrawne wino - 120 ml marchew - 300 g cebula - 1 szt. kajzerki suche - 2 szt. pęczek kopereku - 1 szt. masło - 2 łyżka(i) cukinia - 1 szt. śmietana - 120 ml sól Etapy przyrządzania1
1. Marchew obrać, cukinię i marchew pokroić w „słomkę”, cebule obrać i pokroić w piórka.
2. Warzywa przesmażyć na maśle, wyłożyć do owalnego naczynia żaroodpornego.
3. Sprawionego karpia natrzeć solą.
4. Grubo posiekany koper wymieszać z tartymi kajzerkami i łyżką masła, nadzienie włożyć do środka ryby.
5. Rybę polać marynatą z octu i szklanki przegotowanej zimnej wody. Karp powinien stać się błękitny.
6. Rybę wyłożyć do naczynia z warzywami, polać winem wymieszanym ze śmietaną.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 45 minut przy 1800C. Podawać z warzywami i powstałym sosem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|