Karp na niebiesko

Aktualna ocena: 0
dodany przez: mariwanna
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania z ryb
• Wigilia
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

nieco unowocześniona wersja wigilijnej potrawy narodowej kuchni ukraińskiej

Potrzebne składniki

• karp - 1,5 kg
• ocet winny - 120 ml
• białe wytrawne wino - 120 ml
• marchew - 300 g
• cebula - 1 szt.
• kajzerki suche - 2 szt.
•  pęczek kopereku - 1 szt.
• masło - 2 łyżka(i)
• cukinia - 1 szt.
• śmietana - 120 ml
• sól

Etapy przyrządzania

1
1. Marchew obrać, cukinię i marchew pokroić w „słomkę”, cebule obrać i pokroić w piórka. 2. Warzywa przesmażyć na maśle, wyłożyć do owalnego naczynia żaroodpornego. 3. Sprawionego karpia natrzeć solą. 4. Grubo posiekany koper wymieszać z tartymi kajzerkami i łyżką masła, nadzienie włożyć do środka ryby. 5. Rybę polać marynatą z octu i szklanki przegotowanej zimnej wody. Karp powinien stać się błękitny. 6. Rybę wyłożyć do naczynia z warzywami, polać winem wymieszanym ze śmietaną. 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 45 minut przy 1800C. Podawać z warzywami i powstałym sosem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher