|
||||||||||
Nalewka ze śliwek węgierekKrótki opis potrawyMocna nalewka śliwkowaPotrzebne składniki śliwki węgierki - 1 kg cukier - 30 dag spirytus - 0,5 l wódka - 0,5 l Przydatne akcesoriagąsior, gazaEtapy przyrządzania1
Śliwki umyć, wydrążyć z nich pestki, wsypać do gąsiorka. Zalać spirytusem i wódką. Odstawić na 4-5 tygodni.Po tym okresie miksturę zasypać cukrem, przemieszać i znów odstawić na 4 tygodnie. Następnie płyn trzeba zlać, przefiltrować (przez gazę) i znów odstawić na 3 tyg. Po 3 tygodniach nalewka jest gotowa do spożywania. Im dłużej postoi tym lepszy smak.
Przechowywać w ciemnym miejscu.
UwagiPrzechowywać w ciemnym miejscu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|