Nalewka ze śliwek węgierek

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Alkohole
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
40 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Mocna nalewka śliwkowa

Potrzebne składniki

• śliwki węgierki - 1 kg
• cukier - 30 dag
• spirytus - 0,5 l
• wódka - 0,5 l

Przydatne akcesoria

gąsior, gaza

Etapy przyrządzania

1
Śliwki umyć, wydrążyć z nich pestki, wsypać do gąsiorka. Zalać spirytusem i wódką. Odstawić na 4-5 tygodni.Po tym okresie miksturę zasypać cukrem, przemieszać i znów odstawić na 4 tygodnie. Następnie płyn trzeba zlać, przefiltrować (przez gazę) i znów odstawić na 3 tyg. Po 3 tygodniach nalewka jest gotowa do spożywania. Im dłużej postoi tym lepszy smak. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Uwagi

Przechowywać w ciemnym miejscu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher