|
||||||||||
Babka drożdżowaKrótki opis potrawypysznaPotrzebne składniki mąka - 50 dag żółtka - 6 szt. cukier - 10-15 dag laska wanili - 1 szt. drożdże - 5 dag masło - 15 dag rodzynki - 10 dag sól - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Mąkę przesiać. Masło stopić. Cukier zemleć lub utłuc z wanilią. Rodzynki przebrać, umyć, osuszyć. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka t tyle mleka, aby powstało gęste ciasto. Dodać odrobinę soli, ciasto dokładnie wyrobić łyżką, dodać letnie stopione masło, wyrabiać do chwili, aż zacznie ciasto odstawać od łyżki, wymieszać z rodzynkami. Formę posmarować masłem, napełnić ciastem do połowy wysokości i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, upiec w temperaturze około 150C. Upieczoną babkę pozostawić w formie do ostygnięcia.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|