|
||||||||||
ChałwaKrótki opis potrawymniamPotrzebne składniki cukier - 1 i 1/2 szkl. woda - 2 szkl. masło - 1/2 kostka(i) kasza manna - 1 szkl. posiekane migdały cynamon Etapy przyrządzania1
Cukier z wodą gotujemy przez 20 minut aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki. Kaszę manna smażymy na rozgrzanym maśle stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru. Wlewamy syrop i mieszamy, aż manna połączy się z cukrem. Przetapiamy masę do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do słabo nagrzanego piekarnika 120C na 15 minut w tym czasie kasza wchłonie syrop. Napełniamy miskę lub kilka miseczek, ugniatamy w nich masę i po wyjęciu przybieramy orzechami i cynamonem.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|