|
||||||||||
Truskawkowa tartaKrótki opis potrawypychaPotrzebne składniki mąka - 2 szkl. cukier - 1 szkl. margaryna - 1 kostka(i) jajo - 1 szt. sól - szczypta(y) truskawki - 1/2 kg cukier puder tłuszcz Etapy przyrządzania1
Mąkę, sól i cukier mieszamy razem. Dorzucamy pokrojone w kawałki masło i całe jajo. Wszystko wyrabiamy, aż powstanie miękkie, lekko klejące ciasto.Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Truskawki kroimy na grubsze cząstki. Ciasto rozdzielamy na 2 nierówne kawałki: duży i mały. Większy rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.Wkładamy do średniej wielkości tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wylepiamy też boki. Następnie wykładamy owoce. Pozostały kawałeczek ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski. Przykrywamy nimi owoce. Pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku około 40- 50 minut. Ciasto musimy dobrze wystudzić zanim zostanie posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|