Truskawkowa tarta

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

pycha

Potrzebne składniki

• mąka - 2 szkl.
• cukier - 1 szkl.
• margaryna - 1 kostka(i)
• jajo - 1 szt.
• sól - szczypta(y)
• truskawki - 1/2 kg
• cukier puder
• tłuszcz

Etapy przyrządzania

1
Mąkę, sól i cukier mieszamy razem. Dorzucamy pokrojone w kawałki masło i całe jajo. Wszystko wyrabiamy, aż powstanie miękkie, lekko klejące ciasto.Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Truskawki kroimy na grubsze cząstki. Ciasto rozdzielamy na 2 nierówne kawałki: duży i mały. Większy rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.Wkładamy do średniej wielkości tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wylepiamy też boki. Następnie wykładamy owoce. Pozostały kawałeczek ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski. Przykrywamy nimi owoce. Pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku około 40- 50 minut. Ciasto musimy dobrze wystudzić zanim zostanie posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher