|
||||||||||
Kluski szagówkiKrótki opis potrawywielkopolski przysmak, pychaPotrzebne składniki ziemniaki - 1 kg mąka - 2/3 szkl. maka ziemniaczana - 2 łyżka(i) jajo - 1 szt. sól - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Ziemniaki obieramy ze skórki, zcieramy na tarce lub używając malaksera - lub przepuszczając przez maszynkę do mięsa. Łączymy z jajkiem, mąką pszenną i ziemniaczaną, posolić. Zagniatamy ciasto i formujemy wałeczki o średnicy 2 cm. Kroimy skośnie na kawałki długości 3- 4 centymetry a następnie wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Jak kluski wypłyną na powierzchnię wyjmujemy sitkiem lub cedzakiem, odsączamy. Najlepiej podawać polane masłem i zrumienioną tartą bułką lub jako dodatek do pieczeni.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|