|
||||||||||
Pieczona polędwicaKrótki opis potrawyPyszna polędwicaPotrzebne składniki polędwica wołowa - 1,2 kg czerwone wytrawne wino - 1/2 szkl. miód - 2 łyżka(i) goździki - 2 szt. sól pieprz olej - 2 łyżka(i) kilka listków bazylii Etapy przyrządzania1
1. Polędwicę oczyścić, zdjąć błonę, dokładnie opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami.
2. Goździki rozgnieść, wymieszać z połową wina, polać mięso, odstawić na 30 minut.
3. Mięso lekko osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na dalsze 30 minut w chłodne miejsce.
4. Brytfannę natłuścić olejem, przełożyć do niej posmarowaną miodem polędwicę.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni C, piec około 30 minut, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.
6. Podlać resztą wina, piec jeszcze około 15 minut.
7. Lekko przestudzoną polędwicę pokroić na plastry, posypać bazylią, podawać np. z risotto.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|