|
||||||||||
Orzechowa babaKrótki opis potrawySmacznego :)Potrzebne składniki mąka - 3 szkl. drożdże - 4 dag cukier - 1/3 szkl. żółtka - 3 szt. masło - 5 dag skórka z cytryny ciepłe mleko - 3/4 szkl. szczypta soli orzechy włoskie - 20 dag przesmażone jabłka - 1 szkl. sok z cytryny - 1 łyżka(i) lukier Etapy przyrządzania1
1. Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę wymieszać z solą, przesiać.
3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać drożdżowy rozczyn, wymieszać. Masę dodać do mąki wraz z otartą skórką z cytryny, wyrobić gładkie ciasto. Dodać roztopione masło, ponownie wyrobić.
4. Orzechy drobno posiekać, konfiturę jabłkową lekko podgrzać, dodać orzechy i sok z cytryny, dosłodzić.
5. Ciasto rozwałkować, posmarować masą jabłkowo-orzechową, zwinąć roladę.
6. Przełożyć do natłuszczonej formy z kominkiem, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, posmarować rozmąconym jajkiem, piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|