|
||||||||||
Grzybowe racuszkiKrótki opis potrawyGrzybowe racuchyPotrzebne składniki 10 średniej wielkości kapeluszy świeżych, leśnych grzybów lub 50 dag pieczarek, cebula, olej i smalec (pół na pół) do smażenia liście sałaty, czerwona papryka, zielenina. CIASTO: szklanka mąki tortowej, szklanka naturalnego jogurtu, szklanka kefiru (mogą być 2 szklanki kefiru, ale z jogurtem ciasto będzie smaczniejsze), 2 jajka, łyżka oleju, cukier, sól, pieprz. Etapy przyrządzania1
Przygotowujemy ciasto: jogurt łączymy z kefirem i żółtkami, dodajemy olej, przyprawy, mieszamy, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, odstawiamy. Oczyszczone grzyby kroimy w cienkie paski, cebulę siekamy, zasmażamy razem, gdy się lekko zrumienią, rozbijamy w malakserze na gładką masę, odstawiamy do wychłodzenia.
W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy grzybową masę, lekko mieszamy, dodajemy pianę ubitą z białek i, średniej wielkości metalową łyżką, wrzucamy na tłuszcz małe porcje ciasta, rumieniąc z obu stron. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu układamy na półmisku przybranym zieleniną. Podajemy bardzo gorące z sezonową surówką.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|