|
||||||||||
Placek z kwaśną śmietaną i bakaliamiKrótki opis potrawySmaczne ciasto do popołudniowej kawy.Potrzebne składniki Mąka - 2 szkl. Jajka - 3 szt. Cukier - 1 szkl. Śmietana kwaśna - 1 szkl. Proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i) Masło - 1 łyżka(i) Bakalie - 1 szkl. Przydatne akcesoriaNaczynie do ubijania, mikser, łopatka lub łyżka, blacha do pieczeniaEtapy przyrządzania1
Do naczynia wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy do 10 minut na wysokich obrotach. Dodajemy łyżkę masła i śmietanę, wciąż ubijając mikserem. Przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia wolno wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając łopatką. Na końcu dodajemy ulubione bakalie, które można wcześniej obtoczyć w mące dzięki czemu zmniejszymy ryzyko opadania bakalii w cieście.
Gotowe ciasto wylewamy na blachę średniej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy do 40 min. w 280 stopniach.
Jak podawać?Wierzch ciasta możemy polać roztopioną czekoladą, lub posypać cukrem pudrem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|