Kurczak na butelce

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: SylwiaLilianna
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Jest zdecydowanie bardziej kruchy i soczysty niż pieczony tradycyjnie.

Potrzebne składniki

• kurczak - 1
• przyprawy wg uznania
• olej
• duża butelka piwa

Etapy przyrządzania

1
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować olejem i posypać grubo przyprawami. Zostawić w zimnym miejscu najlepiej na całą noc.
2
Z butelki z piwem ściągamy etykietę i dokładnie myjemy szkło. Nadziewamy kurczaka, otwieramy piwo i do piekarnika na najniższą półkę. Piec w zależności od wagi - ok. pół godziny na każdy kilogram, w temp. 200 C.
3
Podajemy z frytkami, ziemniakami lub ryżem i sezonową surówką. Smacznego!

Uwagi

Butelkę z kurczakiem wstawić do naczynia, tak aby wypływające podczas pieczenia piwo nie zalało piekarnika. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher