|
||||||||||
Gołąbki drobioweKrótki opis potrawyPodawać zaraz po przyrządzeniu, z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką.Potrzebne składniki 8 dużych liści sałaty masłowej 4 łyżki chudego mleka po łyżeczce koncentratu pomidorowego i mąki sól, pieprz Farsz: 20 dag gotowanego mięsa z indyka białko jaja cebula 2 kromki czerstwej bułki 1/3 szkl. mleka łyżka oleju koperek sól, pieprz Etapy przyrządzania1
Zczynamy od namoczenia bułki w mleku co potrwa kilka minut. Cebulę posiekac w drobą kostkę i zeszklic na rozgrzanym oleju. Mięso jeśli nie mamy już gotowego zmielonego, trakujemy maszynką. Dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, białko i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Sałatę myjemy wybieramy duże liście i nakładamy wcześniej dobrze wymieszany farsz na środek każdego liścia, następnie zawijamy tak, by farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Gołąbki układamy w miarę ściśle w rondlu, podlewamy wodą i dusimy kilka o. 10 min.
Czas na sos. Najlepiej zrobić go w osobnym rondlu. Gotujemy ok. 0,5l wody z kostką rosołową, dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem, redukujemy lub zagęszczamy wodą wymieszaną z mąką.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|