|
||||||||||
Karmelowa słodyczKrótki opis potrawypysznePotrzebne składniki herbatniki czekoladowe lub kakaowe - 175 g masło - 200 g cukier puder - 75 g płynny miód - 2 łyżka(i) mleko skondensowane słodzone - 1/2 puszka(i) gorzka czekolada - 150 g Etapy przyrządzania1
Kwadratową blaszkę wyłożyć pergaminem i natłuścić. Herbatniki włożyć do torebki foliowej i rozgnieść. Okruchy przesypać do miski. W garnku roztopić 75 g masła, dodać do herbatników, wymieszać. Masę nałożyć do formy, równo rozprowadzić. Wstawić do lodówki. Pozostałe masło, cukier puder, miód i skondensowane mleko podgrzewać na małym ogniu aż składniki się połączą. Zagotować i gotować 8 minut stale mieszając do momentu aż masa zacznie gęstnieć i nabierze karmelowego koloru. Masa nie może się zbyt długo gotować bo karmel stanie się twardy. Wylać karmel na herbatniki, wyrównać, ostudzić. Rozpuścić czekoladę i polać nią całą powierzchnię karmelu. Wystudzić i pokroić na kawałki.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|