|
||||||||||
Domowy chleb z bananem i orzechamiKrótki opis potrawyZapach i smak mówią wszystko:)Potrzebne składniki 2 dojrzałe banany 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 duże jajka 1,5 szklanki maki 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Etapy przyrządzania1
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sypkie z wyjątkiem orzechów
2
Mieszać mieszankę aż stanie się jednorodna i „gładka”
3
W misce posiekać na drobno banany, dodać rozpuszczone masło oraz esencję waniliową. Dodać jajka i mieszać rozgniatając grudki bananów.
4
Do miski z bananami i pozostałymi dodatkami dołożyć wymieszane składniki. Dodać posiekane orzechy.
5
Wymieszać wszystkie składniki chleba.
Przełożyć masę do formy metalowej i piec ok. 50-55 minut w temperaturze 195 stopni C
6
Po czasie pieczenia, bochenek chleba bananowego powinien być gotowy. Drewniana wykałaczka wbita do środka powinna być sucha i czysta. Odstawić wraz z foremką aż ostygnie. Podajemy na ciepło lub też w pełni ostygnięty. Bochenek zawinięty w folię można przechować w temperaturze pokojowej cztery do pięciu dni.
7
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|