|
||||||||||
Oponki z krememKrótki opis potrawysmaczne oponki ;]Potrzebne składniki mąka - 35 dag drożdże - 2 dag letnie mleko - 1/2 szkl. masło - 10 dag sok pomarańczowy - 100 ml jajka - 4 szt. cukier - 10 dag likier pomarańczowy - 50 ml cukier waniliowy - 2 torebki twarożek - 25 dag sok z limetki - 2 łyżka(i) śmietanka kremówka - 20 dag Smietan-fix - 1 torebka limetka lub cytryna do dekoracji Przydatne akcesoria9 foremek o średnicy 10 cmEtapy przyrządzania1
Mąkę wsyp do miseczki, zrób zagłębienie, wkrusz drożdże. Wlej letnie mleko i przemieszaj, zbierając niewielką ilość mąki z brzegów zagłębienia. Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce.
2
Stop masło, lekko ostudź. Jajka utrzyj z 5 dag cukru na puszysta masę. Połącz z masłem. Wymieszaj z rozczynem, wyrób rzadkie ciasto. Przykryj, odstaw na 30 min, by wyrosło.
3
Ciasto nałóż do 9 natłuszczonych foremek (z kominkiem) o sred. 10 cm. Odstaw na 20 min. Piecz ok. 20 min w temp. 200 *C. Ostudź. Sok utrzyj z likierem i 1 torebką cukru waniliowego. Skrop ciastka. Twaróg utrzyjz sokiem z limetki, cukrem i cukremwaniliowym. Połącz ze śmietanką ubitą ze Smietan-fixem. Oponki rozkrój, przełóż kremem. Udekoruj resztą kremu, cząstkami limetki i skórką otartą z owocu.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|