|
||||||||||
Tyke z kurczakaKrótki opis potrawyTrochę orientu w kuchni: przepis na danie rodem z Indii. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i syta. Polecam!Potrzebne składniki Filet z kurczaka - 1 kg Jogurt naturalny - 1 mały kubek Świeży imbir - 1 łyżeczka(i) Czosnek - 2 Kolendra mielona - 1/2 łyżeczka(i) Kminek mielony - 1/2 łyżeczka(i) Chilli sproszkowane - 1 łyżeczka(i) Sól - 1/2 łyżeczka(i) Sok z cytryny - 2 łyżka(i) Pasta pomidorowa (koncentrat) - 1,5 łyżka(i) Cebula - 2 średnie szt. Olej - 4 łyżka(i) Przydatne akcesoriadeska do krojenia, nóż, garnek, lub miska do marynowania, naczynie do zapiekaniEtapy przyrządzania1
Przygotowujemy marynatę:
Do naczynia wrzucamy pokrojony w drobniutką kosteczkę imbir, zmiażdżony czosnek, kolendrę, chilli i kminek. Dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i sól. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki.
Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na conajmniej 3h, a najlepiej na całą noc.
2
Jak podawać?Np. z chlebkami drożdżowymi Naan (osobny przepis), na liściach sałaty.UwagiMięso najlepiej smakuje, gdy w marynacie spędzi całą noc. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (5)Do marynaty, a czemu nie? autor: Anonim dodany dnia 2010-04-26 16:07:26 Ja bym ten przepis zmodyfikowała tylko o tyle, że zamiast proponowanych przez Ciebie przypraw dałabym do marynaty garam masalę, a zamiast oleju do smażenia wzięłabym masło ghee. Byłoby super indyjsko :D Co do garam masali, to idąc za rada Michaela Bootha, który w swojej książce Jedz, módl się, jedz napisał że jest tyle garam masal ilu kucharzy, sama robię tę mieszankę. autor: pararura dodany dnia 2012-06-25 18:13:12 Ja bym ten przepis zmodyfikowała tylko o tyle, że zamiast proponowanych przez Ciebie przypraw dałabym do marynaty garam masalę, a zamiast oleju do smażenia wzięłabym masło ghee. Byłoby super indyjsko :D Co do garam masali, to idąc za rada Michaela Bootha, który w swojej książce Jedz, módl się, jedz napisał że jest tyle garam masal ilu kucharzy, sama robię tę mieszankę. autor: pararura dodany dnia 2012-06-25 18:14:59 Ja bym ten przepis zmodyfikowała tylko o tyle, że zamiast proponowanych przez Ciebie przypraw dałabym do marynaty garam masalę, a zamiast oleju do smażenia wzięłabym masło ghee. Byłoby super indyjsko :D Co do garam masali, to idąc za rada Michaela Bootha, który w swojej książce Jedz, módl się, jedz napisał że jest tyle garam masal ilu kucharzy, sama robię tę mieszankę. autor: pararura dodany dnia 2012-06-25 18:16:12 |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Patsa pomidorowa, to rozumiem, że do marynaty? przygotowanie rzeczywiscie latwe ;-)
autor: Anonim dodany dnia 2010-04-10 10:16:41