|
||||||||||
Chlebki NAANKrótki opis potrawyIndyjskie chlebki naan do dań mięsnych, niekoniecznie indyjskich.Potrzebne składniki Drożdże - 1 łyżeczka(i) Woda (ciepła) - 150 ml Cukier - 1 łyżeczka(i) Mąka - 20 dag Masło sklarowane - 1 łyżka(i) Sól - 1 łyżeczka(i) Mak do posypania Przydatne akcesoriaStolnica, blachaEtapy przyrządzania1
Drożdże rozmieszać z cukrem i wodą, aż się rozpuszczą. Miksturę odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy masło, drożdże. Dodoajemy sól. Ciasto dobrze wyrabiamy, w miarę potrzeby dolewamy ciepłą wodę, lub dosypujemy mąkę. Po ok 10 min. ciasto wykładamy na stolnicę, krótko zagniatamy podsypując mąką. Odstawiamy na 20 nim. w ciepłe miejsce. Ja jednak nigdy nie odstawiam, a placki formuję od razu.
Same placki robi się bardzo łatwo. Odrywamy małe cząstki ciasta i w dłoniach formujemy chlebki mniej więcej o średnicy 10 cm i ok. grubości 1 cm.
Przygotowane placki układamy na natłuszczonej blasze, albo papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Piekarnik musi byc wcześniej nagrzany do 200 st. piec nalezy na termoobiegu. Chlebki podczas pieczenia można przewracać, ale przyznam, że ja nigdy tego nie robię a i tak wychodzą super. Upieczone natłuszczamy masłem i posypujemy makiem (nie jest to koniecznością).
Jak podawać?Podawać od razu, a jeśli przygotujemy wcześniej przechowujemy zawinięte w folię alu, w ciepłym miejscu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|