Łabędzi puch

Aktualna ocena: 0
dodany przez: avril
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszny lekki biszkopt otulony delikatnym kremem.... pycha!!

Potrzebne składniki

• 2 czerstwe bułki
• 3 szklanki mleka
• szklanka cukru
• cukier waniliowy
• 20 dag wiórków kokosowych
• 1,5 kostki masła
• kieliszek ajerkoniaku lub innego alkoholu

Etapy przyrządzania

1
składniki na kremy: 'KREM DO ŚRODKA' 2 duże czerstwe bułki 3 szklanki mleka pół szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 10 dag wiórków kokosowych kostka masła kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol 'KREM NA WIERZCH' 4 łyżki masła 2 łyżki mleka 10 dag wiórków kokosowych mniej niż pół szklanki cukru
2
Trzeba upiec biszkopt. Następnie przekroić go na pół.
3
Zrobić 'krem do środka': czerstwe bułki zalać 2 szklankami mleka. Zagotować w garnku szklankę mleka i cukru z cukrem waniliowym. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu ok. 15 min., aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła.
4
Przygotować 'krem na wierzch': rozpuścić masło, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor.
5
Pierwszą część ciasta przykryć 'kremem do środka'. Na nim położyć drugą część i posmarować kremem 'na wierzch'.
6
[opis składników dotyczy tylko kremów nie uwzględnia ilości składników potrzebnych na ciasto]

Uwagi

Do \'kremu do środka\' można dodać kieliszek ajerkoniaku, a \'krem na wierzch\' można polać polewą. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher