|
||||||||||
Dżem truskawkowyKrótki opis potrawypyszny dżem z truskawekPotrzebne składniki 1 kg dojrzałych truskawek 60 dag cukru Etapy przyrządzania1
Dojrzałe truskawki przebrać, dokładnie opłukać, wyłożyć na sito, starannie osączyć. Kiedy będą zupełnie suche, oberwać szypułki, przełożyć do płaskiego rondla.
2
Przygotowane truskawki zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Słoiczki i zakrętki wyszorować, wypłukać wrzątkiem albo wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
3
Owoce zagotować, zmniejszyć płomień, gotować, od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić wieczka. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|