|
||||||||||
Pyszny makowiec z pianką na biszkopcieKrótki opis potrawyaromatyczny makowiecPotrzebne składniki 2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru kostka margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy (jeśli ktoś lubi) masa makowa: 30 dag maku pół szklanki cukru pudru 2 jajka łyżka dżemu śliwkowego bakalie wierzch: 4 białka pół szklanki cukru Etapy przyrządzania1
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawać powoli żółtka, a nastepnie stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.
2
Na końcu dodać kilka kropli olejku migdałowego i białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
3
Przygotować masę: mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć maszynką z sitkiem o małych oczkach; żółtka utrzeć z cukrem pudrem; dodać mak, dżem śliwkowy, białka ubite na sztywna pianę, a na końcu bakalie; delikatnie wymieszać.
4
Przygotować warstwę wierzchnią: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier.
5
Dużą tortownicę średnicy 28cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, następnie masę makową, a na wierzch pianę z białek.
6
Piec ok.50 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|