|
||||||||||
Pierś kurczaka z pieczarkami w słodko-kwaśnym sosieKrótki opis potrawyDanie z nutką orientu. Doskonale komponuje się z makaronem.Potrzebne składniki 2 filety z piersi kurczaka 10 dag pieczarek łyżka oleju łyżka soku z cytryny sos: łyżka brązowego cukru łyżka bulionu z kurczaka łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki soku pomarańczowego łyżka sosu chili lub pikantnego ketchupu 2 łyżki octu ryżowego lub winnego Etapy przyrządzania1
Filety dokładnie umyć, osuszyć papierowym recznikiem i pokroić w plastry mniej więcej o grubości 1 cm.Każdy kawałek opruszyć solą i pieprzem, oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut lub dłużej.
2
Zabieramy sie za pieczarki. Myjemy osuszamy i kroimy na połówki.W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę, Przygotowane wcześniej kawałki kurczaka wrzucamy i smażymy, wraz z pieczarkami. Smazyć do momentu az kurczak bedzie w środku biały.
3
Czas na przygotowanie sosu.
Wszystkie składniki oprócz mąki wrzucamy do garnka i mieszamy aż wszystko zacznie wrzeć. Z mąki i wody robimy gładką ,rzadką masę i zagęszczamy sos. Oczywiście całość nalezy doprowadzic do wrzenia, wtedy możemy zdjąć sos z ognia.
Na samym końcu doprawiamy sos cukrem i octem.
Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka.
Jak podawać?Z makaronem (wstążki, pióra) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|