|
||||||||||
Łosoś w sosie śmietanowo - pietruszkowymKrótki opis potrawyBardzo szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Łosoś w kąpieli śmietanowej z zieloną natką pietruszki i przepysznym makaronem.Potrzebne składniki filet z łososia - 50 dag dwa (małe) kubeczki śmietany masło - 1,5 łyżka(i) czosnek - 2 natka pietruszki (wg uznania, im więcej tym lepiej) pieprz, sól Przydatne akcesoriadeska do krojenia, patelnia, łyżkaEtapy przyrządzania1
Porcję łososia oczyszczamy, pozbywamy się skórki. Aby było łatwiej rybę możemy wcześniej lekko podpiec w piekarniku (funkcja grill). Następnie kroimy w kostkę lub bliżej nieokreślone kształty, byle nie za drobne. Czosnek wyciskamy przez praskę, ostatecznie bardzo drobno siekamy i wrzucamy na masełko na 2 minuty max.
Dodajemy łososia i jeśli wcześniej nie był podpiekany w piekarniku, czekamy aż nabierze właściwego pomarańczowo-różowego koloru. Jeśli był, smażymy rybkę przez ok. 3 minuty.
Czas na śmietanę (byłoby dobrze gdyby miała temperaturę zbliżoną do pokojowej). Delikatnie wlewamy na patelnię, nie zapominając o mieszaniu. Doprawiamy pieprzem i/ lub solą. Pod sam koniec wrzucamy drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Danie podaje się z makaronem wstążkami domowej roboty ewentualnie zakupionymi w sklepie.
Smacznego
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|