|
||||||||||
Chili Con CarneKrótki opis potrawyDla tych co lubia warzywa na ostro.Potrzebne składniki Piersi z kurczaka - 500 g Czerwona fanola - 1-2 puszka(i) Slodka papryka (rozne kolory) - 3-4 szt. Swieza papryka peperoni - 5-7 szt. Chili w proszku - 1 łyżeczka(i) Kukurydza - 1-2 puszka(i) Cebula - 2-3 szt. Czosnek - 2-3 Pomidory w zalewie - 1-2 puszka(i) Swieze pomidory - 2-3 szt. Zarna pieprzu - 5-7 szt. Lisc laurowy - 3 szt. sol, pieprz do smaku Etapy przyrządzania1
Siekamy czosnek i podsmazamy na oliwie, dodajemy zmielone mieso i smazymy 10-15 minut, przyprawiamy sola i pieprzem do smaku
Cebule siekamy w drobna kostke, papryke i pomidory w nieco grubsza.
Kukurydze i fasole odcedzamy z zalewy.
Wszystkie skladniki wraz z miesem (z wyjatkiem czerwonej fasoli) dajemy do duzego garnka i "dusimy" pod przykrywka, mieszajac od czasu do czasu prubujrmy czy wystarczajaco slone i ostre. Dusimy okolo 1.5-2 godzin zeby aromat liscia laurowego i pieprzu przeszedl cale danie.
Na sam koniec dodajemu czerwona fasole (gdybysmy ja dali na samym poczatku rozleciala by sie)
Podajemy z ryzem, ewentualnie z makaronem badz ziemniakami (z chlebem tez smakuje calkiem niezle)
Smacznego
Jak podawać?z ryzem, makaronem, ziemniakami, jak kto lubiUwagiPrawdziwe Chili robi sie z miesa wolowego, ja jednak uzywam piersi z kurczaka Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Uwielbiam tego typu dania, wec biiore sie do spisywania ;]
autor: Wioolkaz dodany dnia 2009-02-13 22:43:58