|
||||||||||
Kolorowe jarzynki w galarecie.Krótki opis potrawyPotrawa dobra na różne przyjęcia okolicznościowe.Potrzebne składniki zielony groszek konserwowy - 1 puszka(i) małe,jędrne rzodkiewki - 20 szt. małe pieczarki z zalewy - 20 szt. liście selera rzodkiewki do przybrania gęsty majonez esencjonalny rosół z kury - 2 szkl. białe wytrawne wino - 1/2 szkl. ocet winny lub jabłkowy - 1 łyżka(i) żelatyna - 2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Przygotowujemy galaretę: żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody,gdy napęcznieje, rozprowadzamy w niewielkiej ilości wrządku.
2
Rosół zagotowujemy z winem,octem winnym,gdy trzeba,lekko doprawiamy do smaku.
3
Po zdjęciu z ognia łączymy z rozpuszczoną żelatyną,dokładnie mieszamy.
4
Do szklanej formy z kominkiem wlewamy niewielką ilość galarety,wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika,gdy stężeje,rozsypujemy odsączony groszek,zalewamy galaretą,by groszek był przykryty,i ponownie wstawiamy do lodówki.
5
Gdy całość stężeje,układamy (jedno na drugim) pieczarki i rzodkiewki,zalewamy pozostałą galaretką i znowu wstawiamy do lodówki.
6
Na okrągłym półmisku układamy liście selera,by utworzyły zielony krąg,wykładamy dobrze wystudzoną galaretę,brzeg przybieramy "różyczkami" z rzodkiewek,wnętrze,jakie utworzył kominek,napełniamy majonezem.
7
Porcje kroimy w taki sposób,by w każdej była pieczarka i rzodkiewka.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|