|
||||||||||
pikantne krewetkiKrótki opis potrawymoje ulubione danie :)Potrzebne składniki krewetki krolewskie - 16-18 szt. oliwa z oliwek - 3-4 łyżka(i) zabek czosnku - 3-4 szt. swieza papryczka chilli - 1 mala szt. pieprz - 2 szczypta(y) sol - 1 szczypta(y) wino czerwone - okolo 1/2 szkl. ryz dziki lub zwykly - 200 g Przydatne akcesoriagarnek patelnia lopatka drewnianaEtapy przyrządzania1
ugotowac ryz
2
wlac oliwe z oliwek na patelnie i usmazyc na niej przez chwile - niecale 3 minuty:
papryczke pokrojona na cienkie krazki (wyrzucic pestki) trafialam na roznej ostrosci okazy ale przewaznie pol sredniej wielkosci papryczki wystarczalo
czosnek obrany i pokrojony na plasterki (jak chleb :))
3
na patelnie wrzucic krewetki (polecam z obranymi ogonkami bo pozniej efekt bedzie jak po krojeniu chilli bez rekawiczek)
doprawic sola i pieprzem
chwilke podsmazyc
wlac wino najlepiej w takiej ilosci zeby zrobilo sie troche sosu oliwkowo-winnego do polania ryzu
4
calosc przesypac i rozlac na talerze z porcjami predzej ugotowanego ryzu
nie polecam bialego wina fakt danie ma ladniejszy kolor ale smak jest zupelnie inny
SMACZNEGO
Jak podawać?zeby kogos zachwycic prostota tego dania i jednoczesnie smakiem :)Uwagipapryczke chilli polecam kroic w rekawiczkach bo dotkniecie oczu reka po ich krojeniu jest (z doswiadzenia) bardzo nieprzyjemne :( Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|