Ziemniaki zapiekane z szynką i żółtym serem

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Świetna przekąska lub danie główne. Ciekawy sposób na zwykłe ziemniaki.

Potrzebne składniki

• Ziemniaki - 3 duże szt.
• Szynka (dobra) - 5 dag
• Ser żółty (gouda) - 10 dag
• Cebula mała - 1 szt.
• Pomidor - 1 szt.
• Oliwa - 3 łyżka(i)
• Sól (gruboziarnista)
• Pieprz świeżo mielony

Przydatne akcesoria

Deska do krojenia, garnek, sprawny piekarnik:)

Etapy przyrządzania

1
Ziemniaki dokładnie wyszorować i podgotować. Gdy nieco ostygną przekroić na pół (wzdłuż) i wydrążyć zostawiając brzeg ok 1 cm. Wydrążony miąższ posiekać. Ser, szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę. Pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda i również pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać, wrzucić cebulę i ziemniaki. Razem podsmażyć kilka minut. Wrzucić wszystkie składniki do jednego pojemnika i wymieszać farsz.
2
Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blasze, wypełnić farszem, przyprawić solą i pieprzem. Zapiekać ok godziny, do momentu, aż będą miękkie.

Jak podawać?

Gorące z sosem czosnkowym.

Uwagi

Ziemniaki dobrze jest wcześniej trochę podgotować (wystarczy 10-15 min max) wtedy czas pieczenia nie będzie wymagał wydłużenia. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (5)


Ekstra spróbuje to dzisiaj zrobić ;)
autor: Kasia_M dodany dnia 2009-01-12 15:38:47
super!!
Jadłam to kilka razy po prostu niebo w gębie
autor: Anonim dodany dnia 2010-03-28 15:48:48
PYCHA!!!
Moje ulubione danie!!!!
autor: Anonim dodany dnia 2011-01-26 18:32:23

a ile czasu trzeba zapiekać i w ile stopniach?
autor: Anonim dodany dnia 2012-03-05 18:39:23

Około godziny w 170-180 stopniach. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaka i tego czy był wcześniej podgotowany. To czy ziemniak jest już gotowy dobrze jest sprawdzić wykałaczką, jeśli miękko wchodzi w miąższ, a farsz jest lekko zrumieniony, danie można podawać.
autor: ds dodany dnia 2012-03-06 22:45:39
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher