|
||||||||||
Puszyste ciasto drożdżoweKrótki opis potrawyBardzo łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje niezależnie od tego jakich owoców użyjemy.Potrzebne składniki Drożdże - 5 dag Cukier - 2-3 łyżka(i) Mąka - 3-4 szkl. Mleko - 1 szkl. Masło - 2 łyżeczka(i) Jajka - 3 szt. Cukier waniliowy - 1 op. Przydatne akcesoriaMiska, łyżka, blacha do pieczenia.Etapy przyrządzania1
Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem i mieszamy.
2
Wbijamy jedno jajko i 2 żółtka, wsypujemy cukier waniliowy. Mleko lekko podgrzewamy i roztapiamy w nim masło. Miksturę wlewamy do drożdży i jaj, wszystko mieszamy.
3
Na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto ma odstawać od ścianek naczynia, ale nie może być twarde stąd proporcje mąki 3-4 szklanki. Kiedy już całość wymieszamy, zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu, aby ciasto lekko zwiększyło swoją objętość.
Następnie przekładamy ciasto na przygotowaną blachę i wstawiamy do piekarnika na 20-30 min. przy temp. 160-170 st. Piekarnik mozna wczesniej lekko podgrzać.
UwagiWszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Na wierzchu ciasta możemy położyć różne owoce, lub posypujemy tradycyjną kruszonką. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Robiłam, polecam, pycha!
autor: Malina dodany dnia 2008-11-11 16:57:37