Makaron PENE/capuletti z sosem pieczarkowym

Aktualna ocena: 0
dodany przez: arhiman
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z makaronem
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Szybkie i znakomite danie obiadowe ;o]

Potrzebne składniki

• makaron PENE/capuletti - 500 g
• pieczarki - 500 g
• cebula - 1 szt.
• masło/olej - 2 łyżka(i)
• kostka rosołowa grzybowa - 1 szt.
• ser Grana padano/ser tarty - 100 g
• wino białe wytrawne - 30 ml
• śmietana - 2 łyżka(i)
• natka pietruszki - 1

Etapy przyrządzania

1
Obieramy, siekamy drobno i podsmażamy cebulkę (1 średnia cebula).
2
Obieramy, myjemy i kroimy pieczarki. Do leciutko zrumienionej cebulki wrzucamy pieczarki i kostkę rosołową - najlepiej grzybową. Niech się to posmaży na wolnym ogniu NIE przykryte aż do wyparowania wody - UWAGA, żeby nie spalić.
3
Dolewamy trochę wina i czekamy aż wyparuje ok połowa. Po tym dodajemy śmietanę. Jeżeli mamy zwykłą śmietanę, to dajemy 1 niekopiatą łyżkę mąki i mieszamy dobrze. Do śmietany dolewamy trochę gorącego wywaru, a następnie mieszamy z resztą sosu.
4
Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki posiekaną wcześniej drobno.
5
W międzyczasie gotujemy makaron PENE/capuletti i po zagotowaniu wrzucamy makaron (odcedzony!!) na patelnię z sosem, mieszamy i dorzucamy tarty ser (np. Grana padano).
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)


Przepis jak przepis, ale nie ''capuletti'' tylko ''capeletti''. Przy czym albo ''penne'' (piora - od ksztaltu ostro przycietych pior ptasich , takich jakimi sie pisalo), albo ''capeletti'' czyli kapelusiki. W przepisie nie podoba mi sie kostka rosolowa (ratunek dla nieumiejacych wydobyc smaku) i zwykla smietana. Smietana powinna byc typu panna da cuccina, czyki wysokoprocentowa, ktora gestnieje w czasie gotowania. Zageszczanie maka to za przeproszenie pomysly znad Wisly! Ogolnie - jak Polak WYOBRAZA sobie kuchnie wloska. Slabo sobie wyobraza.
autor: Anonim dodany dnia 2010-03-21 11:39:17
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: arhiman
arhiman
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (2)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher