|
||||||||||
Makaron PENE/capuletti z sosem pieczarkowymKrótki opis potrawySzybkie i znakomite danie obiadowe ;o]Potrzebne składniki makaron PENE/capuletti - 500 g pieczarki - 500 g cebula - 1 szt. masło/olej - 2 łyżka(i) kostka rosołowa grzybowa - 1 szt. ser Grana padano/ser tarty - 100 g wino białe wytrawne - 30 ml śmietana - 2 łyżka(i) natka pietruszki - 1 Etapy przyrządzania1
Obieramy, siekamy drobno i podsmażamy cebulkę (1 średnia cebula).
2
Obieramy, myjemy i kroimy pieczarki.
Do leciutko zrumienionej cebulki wrzucamy pieczarki i kostkę rosołową - najlepiej grzybową.
Niech się to posmaży na wolnym ogniu NIE przykryte aż do wyparowania wody - UWAGA, żeby nie spalić.
3
Dolewamy trochę wina i czekamy aż wyparuje ok połowa. Po tym dodajemy śmietanę.
Jeżeli mamy zwykłą śmietanę, to dajemy 1 niekopiatą łyżkę mąki i mieszamy dobrze.
Do śmietany dolewamy trochę gorącego wywaru, a następnie mieszamy z resztą sosu.
4
Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki posiekaną wcześniej drobno.
5
W międzyczasie gotujemy makaron PENE/capuletti i po zagotowaniu wrzucamy makaron (odcedzony!!) na patelnię z sosem, mieszamy i dorzucamy tarty ser (np. Grana padano).
Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Przepis jak przepis, ale nie ''capuletti'' tylko ''capeletti''. Przy czym albo ''penne'' (piora - od ksztaltu ostro przycietych pior ptasich , takich jakimi sie pisalo), albo ''capeletti'' czyli kapelusiki. W przepisie nie podoba mi sie kostka rosolowa (ratunek dla nieumiejacych wydobyc smaku) i zwykla smietana. Smietana powinna byc typu panna da cuccina, czyki wysokoprocentowa, ktora gestnieje w czasie gotowania. Zageszczanie maka to za przeproszenie pomysly znad Wisly! Ogolnie - jak Polak WYOBRAZA sobie kuchnie wloska. Slabo sobie wyobraza.
autor: Anonim dodany dnia 2010-03-21 11:39:17