Drożdżowy placek

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Anonim
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo smaczne ciasto.

Potrzebne składniki

• mąka pszenna - 1 kg
• mleko - 1 szkl.
• żółtka - 10 szt.
• drożdże - 8 dag
• cukier puder - 1 szkl.
• roztopione masło - 1/2 szkl.
• sól - szczypta(y)
• skórka otarta z cytryn - 2 szt.
• starta laska wanilii - 1 szt.
• tłuszcz do wysmarowania formy
• jajko - 1 szt.
• rodzynki

Etapy przyrządzania

1
Rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżki cukru pudru rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki,pozostałe mleko zagotowujemy,wrzącym zalewamy mąkę,rozcieramy drewnianą łyżką,by nie było grudek,odstawiamy do przechłodzenia.
3
Letnie łączymy z wyrośniętymi drożdżami,przykrywamy,stawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło.
4
Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch,łączymy z wyrośniętym zaczynem,dodajemy pozostałą mąkę, przesianą przez drobne sito,wanilię,skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto(ok.5 minut).
5
Gdy składniki się połączą, dodajemy letni tłuszcz i wyrabiamy nadal,aż ciasto będzie jednolite,sprężyste i lśniące.
6
Stawiamy w cieple do ponownego wyrośnięcia.
7
Gdy podwoi objętość,wykładamy do dokładnie wysmarowanej tłuszczem średniej formy(ciasta nie powinno być więcej niż na 1/3 wysokości).
8
Smarujemy wierzch roztrzepanym z 2 łyżkami wody jajkiem,posypujemy wcześniej przebranymi rodzynkami,wstawiamy do nagrzanego,niezbyt gorącego piekarnika,pieczemy przez 70-80 minut w temperaturze 160 stopni celcjusza,aż ciasto się zrumieni,a boki lekko odstają od formy.
9
Studzimy w formie,wyjmujemy zimne,dzielimy na zgrabne porcje,układamy na platerze.

Jak podawać?

Podajemy z konfiturami,powidłami lub domowym dżemem.

Uwagi

Wyjęte z piekarnika zbyt wcześnie opadnie. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Anonim
Anonim
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (20)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher