|
||||||||||
Bułeczki mleczneKrótki opis potrawySmacznegoPotrzebne składniki mąka tortowa - 3 szkl. drożdże - 3 dag żółtka - 2 szt. cukier puder - 3 łyżka(i) masło - 1/3 kostki (czyli 8) dag mleko - 1 szkl. skórka otarta z cytryny - 1 szt. sól - szczypta(y) tłuszcz do wysmarowania formy mąka do posypania Etapy przyrządzania1
Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przechłodzenia.
2
W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3
Gdy zaczyn podwoi objętość,dodajemy żółtka,pozostały cukier puder,skórkę otartą z cytryny,sól,składniki mieszamy,dodajemy przesianą mąkę,wyrabiamy ciasto(ok.5 minut),dodajemy roztopiony,letni tłuszcz i nadal wyrabiamy,aż będzie jednolite,sprężyste i lśniące.
4
Odstawiamy w ciepłe miejsce,by wyrosło.
5
Gdy ciasto podwoi objętość,dzielimy je na równe części,na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabne bułeczki,układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze,odstawiamy,by wyrosły.
6
Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika smarujemy wierzchy roztrzepanym białkiem,pieczemy w temperaturze 160 stopni celcjusza przez około 30 minut.
7
Byłeczki powinny być lekko zrumienione i wyrośnięte.
8
Po przestudzeniu układamy je w koszyczku.
Jak podawać?Podajemy z masłem,miodem,dżemem Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|