|
||||||||||
Paluchy kminkoweKrótki opis potrawyDoskonała przekąska do piwa, albo gdy po prostu ma się ochotę na ''nie wiadomo na co'';)Potrzebne składniki Mąka - 2 szkl. Drożdże - 2 dag Mleko - 1 łyżka(i) Masło - 4 łyżka(i) Śmietana kwaśna - 2 łyżka(i) Jajka - 2 szt. Kminek Sól gruboziarnista Przydatne akcesoriaStolnica, wałekEtapy przyrządzania1
Na stolnicy siekamy mąkę z masłem, całość zagniatamy. W mleku rozprowadzamy drożdże i dodajemy do ciasta. Wbijamy całe jajko i jedno żółtko, białka nie wyrzucamy bo wykorzystamy je później do posmarowania paluchów. Dajemy śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie wałkujemy na grubość ok 1 centymetra. Kroimy w dość cienkie paski i układamy na blaszce. Teraz czas na białko którym to smarujemy każdy paluch. Posypujemy kminkiem i solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st). Pieczemy na złoto.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|