|
||||||||||
Galaretka drobiowaKrótki opis potrawyBardzo łatwa i smaczna galareta z kurczaka.Potrzebne składniki Kurczak - 1 szt. Żelatyna - 1 op. Przprawy Marchewka Kostka rosołowa Przydatne akcesoriaForemki, pojemniczki na galaretę.Etapy przyrządzania1
Kurczaka oczyszczamy, myjemy, dzielimy na porcje. Zalewamy zimną wodą dodajemy pokrojoną marchewkę, sól, pieprz, kostkę rosołową i gotujemy. Po ugotowaniu mięso wyciągamy najlepiej na druszlak, a z rosołku robimy zalewę postępując zgodnie z opisem na opakowaniu żelatyny i odstawiamy miksturę w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Zimnego kurczaka obieramy, mięso kroimy na drobne kawałki. Do każdej miseczki, foremki lub innego naczyna na galaretkę, na spód dajemy świeże listki pietruszki, kilka plasterków marchewek i mięso (im więcej tym lepiej, ale wszystko w granicach rozsądku;)). Na koniec zalewamy wszystko galaretą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało.
Jak podawać?Z pieczywem, z cytrynką lub skropioną octem (dla twardzieli;)).UwagiW zależności od upodobania do galaretki możemy dodać zielony groszek, kukurydzę, jajko. Ja zrobiłam tylko z marchewką, bo taką najbardziej lubię:) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|