|
||||||||||
Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkamiKrótki opis potrawySposób na smaczne daniePotrzebne składniki polędwiczka - 500 g tłuszcz - 30 g cebula - 80 g jabłko - 1 szt. mąka - 2 łyżka(i) majeranek sól Przydatne akcesoriapatelniaEtapy przyrządzania1
Polędwicę wieprzową opłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką
2
Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
3
Przełożyć do rondla, wlać tłuszcz ze smażenia. Obsypać majerankiem, wlać kilka łyżek wody, dusić pod przykryciem aż do miękkości.
4
Jeśli sos wyparuje, uzupełnić go wodą. Pod koniec duszenia włożyć obraną i pokrojona w krążki cebulę i obrane jabłka pozbawione gniazd. Jabłka pokroić na drobne cząstki. Dusić razem. Gdy mięso jest miękkie doprawić sos do smaku, przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Oprószyć sos mąką i zagotować. Polędwicę wyjąć i pokroić w plastry.
Jak podawać?Podawać z ziemniakami, buraczkami, lub kiszoną kapustą, kiszonym ogórkiem Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|