|
||||||||||
Mielone sznycelki w śmietanieKrótki opis potrawyPotrawa łatwa i szybka.Potrzebne składniki mielone mięso wołowo-wieprzowe - 50 dag cebula sredniej wielkości - 2 szt. tarta bułka - 2 łyżka(i) mleko - 1/2 szkl. jaja - 2 szt. sól pieprz majeranek mielony czosnek - szczypta(y) mąka krupczatka olej/smalec - pół na pół kwaśna kremówka - 1 szkl. utarty ser żółty - 1 filiżanka Etapy przyrządzania1
Drobno posiekaną cebule lekko zasmażamy(powinny się tylko zeszklić).
2
Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem,mieszamy.dodajemy zasmażone cebule,jajka,mięso,przyprawy.
3
Całość wyrabiamy na jednolitą mięsną masę.
4
Formujemy zgrabne,okrągłe sznycelki(po dwa na porcję), obtaczamy w mące:9nadmiar mąki strzasamy) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu,rumieniąc z obu stron.
5
Gotowe przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiiekania,zalewamy śmietaną wymieszaną z utartym serem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do temperatury 200 stopni celcjusza piekarnika.
6
Potrawa jest gotowa,gdy śmietana na wierzchu lekko się zrumieni.
Jak podawać?Podajemy z ziemniakami puree lub frytkami z dodatkiem sezonowej surówki z kładzionymi kluseczkami. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|