Indyk z żurawiną

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Malina
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Idealne danie na niedzielny obiad.

Potrzebne składniki

• Filet z indyka - 1,5 kg
• Żurawina suszona - 250 g
• Ser żółty - 10 dag
• Vegeta
• Masło - 2 łyżka(i)
• Olej - 1 łyżka(i)
• Galaretka żurawinowa bądź wiśniowa - 1/2 op.
• Cukier - 2-3 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w filecie kieszeń uważając na to, aby nie przedziurawić. Wewnątrz i z zewnątrz nacieramy filet vegetą i odstawiamy na 20 min. do lodówki.
2
W naczyniu przygotowujemy farsz. Wrzucamy żurawinę, starty żółty ser (np. gouda) wsypujemy cukier, galaretkę i wszystko dobrze mieszamy.
3
Kieszeń fileta wypełniamy farszem i otwór spinamy wykałaczkami. Mięso obsmażamy na maśle z obu stron, aż nabierze ładnego złotego koloru. Następnie wszystko to co na patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach.

Jak podawać?

Z zieloną sałatą i ryżem. Obok nałożyć trochę żurawin lub borówki ze słoika.

Uwagi

Mięso można piec w rękawie. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher