|
||||||||||
Indyk z żurawinąKrótki opis potrawyIdealne danie na niedzielny obiad.Potrzebne składniki Filet z indyka - 1,5 kg Żurawina suszona - 250 g Ser żółty - 10 dag Vegeta Masło - 2 łyżka(i) Olej - 1 łyżka(i) Galaretka żurawinowa bądź wiśniowa - 1/2 op. Cukier - 2-3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w filecie kieszeń uważając na to, aby nie przedziurawić. Wewnątrz i z zewnątrz nacieramy filet vegetą i odstawiamy na 20 min. do lodówki.
2
W naczyniu przygotowujemy farsz.
Wrzucamy żurawinę, starty żółty ser (np. gouda) wsypujemy cukier, galaretkę i wszystko dobrze mieszamy.
3
Kieszeń fileta wypełniamy farszem i otwór spinamy wykałaczkami. Mięso obsmażamy na maśle z obu stron, aż nabierze ładnego złotego koloru. Następnie wszystko to co na patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach.
Jak podawać?Z zieloną sałatą i ryżem. Obok nałożyć trochę żurawin lub borówki ze słoika.UwagiMięso można piec w rękawie. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|