|
||||||||||
Ciasto dyniowe (piernikowe)Krótki opis potrawyWspaniałe ciasto dyniowe. Nawet po kilku dniach jest mięciutkie i pyszne.Potrzebne składniki Dynia - 2 szkl. Jajka - 4 szt. Cukier - 1 szkl. Mąka pszenna - ok. 2 szkl. Olej - 1 szkl. Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) Sól - 1 szczypta(y) Soda oczyszczona - 1 łyżeczka(i) Przyprawa piernikowa - 1 łyżeczka(i) Kakao - 1 łyżka(i) Rodzynki królewskie - 1 garść Etapy przyrządzania1
Dynię umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Utrzeć mikserem jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Mąkę wymieszać ze wszystkimi produktami sypkimi i stopniowo dodawać do jajek wciąż miksując, ale na niskich obrotach. Na koniec powoli wlewać olej, wsypać dynię i rodzynki. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę i piec ok. godziny w 180 st. To czy ciasto jest upieczone sprawdzamy za pomocą patyczka, jeśli jest suchy ciasto należy wyjąć z piekarnika.
Jak podawać?Podawać oprószone cukrem pudrem np. z lodami waniliowymi. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|