Ciasto dyniowe (piernikowe)

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Wspaniałe ciasto dyniowe. Nawet po kilku dniach jest mięciutkie i pyszne.

Potrzebne składniki

• Dynia - 2 szkl.
• Jajka - 4 szt.
• Cukier - 1 szkl.
• Mąka pszenna - ok. 2 szkl.
• Olej - 1 szkl.
• Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i)
• Sól - 1 szczypta(y)
• Soda oczyszczona - 1 łyżeczka(i)
• Przyprawa piernikowa - 1 łyżeczka(i)
• Kakao - 1 łyżka(i)
• Rodzynki królewskie - 1 garść

Etapy przyrządzania

1
Dynię umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Utrzeć mikserem jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Mąkę wymieszać ze wszystkimi produktami sypkimi i stopniowo dodawać do jajek wciąż miksując, ale na niskich obrotach. Na koniec powoli wlewać olej, wsypać dynię i rodzynki. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę i piec ok. godziny w 180 st. To czy ciasto jest upieczone sprawdzamy za pomocą patyczka, jeśli jest suchy ciasto należy wyjąć z piekarnika.

Jak podawać?

Podawać oprószone cukrem pudrem np. z lodami waniliowymi. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher