|
||||||||||
Tortilla z kurczakiemKrótki opis potrawySzybkie i sycące danie z mięsem i warzywami.Potrzebne składniki Filet z kurczaka - 2 szt. Przyprawa do kurczaka Gyros Mąka pszenna - 25 dag Masło - 1 łyżka(i) Sól - 1 szczypta(y) Woda - 3/4 szkl. Olej - 1 łyżka(i) Kapusta pekińska Papryka czerwona/żółta - 1 szt. Ogórek - 1 szt. Pomidor - 1 szt. Oliwki - 10 szt. Jogurt naturalny - 1 mały kubek Czosnek - 2 Pieprz czarny - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Zaczynamy od wyrobienia ciasta z mąki, roztopionego masła, soli i wody. Kiedy ciasto będzie jednolite dzielimy na 4 placki i bardzo cienko wałkujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. i na blachę wrzucamy placek, pieczemy po 1 minucie z każdej strony. Trzymamy w cieple.
Placki można też usmażyć na dużej patelni.
w tym momencie przygotowujemy sos: do jogurtu wyciskamy 2 ząbki czosnku, trochę pieprzu i mieszamy. Możemy również dodać szczyptę cukru.
2
Przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy wg uznania, byle niezbyt drobno. Kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na kawałki, obsypujemy przyprawą i smażymy na oleju (lub maśle).
3
Każdy placek smarujemy sosem jogurtowym, układamy warzywa, mięso i obiad gotowy do podania.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|