|
||||||||||
Ciasto truflowe (Trufla)Krótki opis potrawyNiesamowicie czekoladowe ciasto truflowe. Puszyste, delikatne i bardzo łatwe.Potrzebne składniki Jajka - 6 szt. Czekolada gorzka - 400 g Śmietanka UHT 30% - 250 ml Cukier brązowy - 1/2 szkl. Likier Amaretto lub rum - 1/2 szkl. Etapy przyrządzania1
Jajka w całości ubić z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Po lekkim ostudzeniu czekolady wlewać cienkim strumieniem do jajek. Śmietanę wymieszać z alkoholem, delikatnie połączyć z masą.
Blaszkę 24x28 dobrze wyłożyć folią alu. Wlać ciasto. Piec 60 min. w 170 st.w kąpieli wodnej, wypełniając naczynie do połowy gorącą wodą. Po 30 min. wierzch ciasta przykryć folią, aby się nie przypaliło i piec kolejne 30 min.
Jak podawać?Z lodami, z wiśniami, malinami, z bitą śmietanąUwagiCiasto po połączeniu składników będzie bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być. Piekąc truflę w tortownicy zwrócić szczególną uwagę na zabezpieczenie blaszki folią gdyż ciasto może się wylać. Ciasto trzeba porządnie schłodzić- 12h w lodówce. Konsystencją ma przypominać sernik. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|