Skrzydełka diabelsko ostre

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Grillujemy
• Z drobiem
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo ostre, super smaczne skrzydełka. Świetne na grilla ale i z piekarnika smakują wyśmienicie. Dla odważnych podniebień;)

Potrzebne składniki

• Skrzydełka - 1 kg
• Miód - 2 łyżka(i)
• Sos sojowy - 1/2 szkl.
• Pieprz cayenne - 1 łyżeczka(i)
• Papryka ostra - 1 łyżka(i)
• Wódka lub spirytus - 1 lub 1/2 łyżka(i)
• Czosnek - 4

Etapy przyrządzania

1
Skrzydełka myjemy, osuszamy i odcinamy lotki.
2
Przygotowujemy marynatę: do dużego naczynia wlewamy składniki płynne i przyprawy. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystko dokładnie łączymy.
3
Do marynaty wkładamy skrzydełka, mieszamy. Odstawiamy na 2-3h do lodówki.
4
Po wyjęciu z marynaty skrzydełka układamy na ruszcie, nastawiamy piekarnik na 160 st. i pieczemy 40 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas smarujemy pozostałą marynatą. Kolejne 10-15 min. pieczemy w temp. 200 z termoobiegiem. Po takim pobycie w piekarniku mięso powinno z łatwością odchodzić od kości.

Jak podawać?

Z sałatką, z frytkami lub ziemniakami pieczonymi. Koniecznie z sosem np. tzatziki. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher