|
||||||||||
Pierogi z fetą i kurczakiemKrótki opis potrawyPierogi w nieco innym wydaniu. Ciasto jak na pizzę a nadzienie z sera feta i kurczaka.Potrzebne składniki Mąka pszenna - 2 szklanki Oliwa - 3 łyżki Sól - szczypta Drożdże - 5 dag Ciepła woda - ok. szklanki Filety z kurczaka - 2 szt. Feta np. Mlekovita - 1 op. Przyprawy do kurczaka/ ulubione zioła Tłuszcz do smażenia Etapy przyrządzania1
Drożdże zasypujemy płaską łyżeczką cukru, czekamy aż się rozpuszczą.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, lekko mieszamy, wlewamy drożdże i wodę w takiej ilości, aby ciasto było miękkie, ale nie za rzadkie. Wyrabiamy ręcznie bądź mikserem. Odstawiamy.
2
Umyte i osuszone filety kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w przyprawie do kurczaka (niewielka ilość wystarczy) lub w ulubionych ziołach. Smażymy bez tłuszczu lub na łyżce masła albo grillujemy. Kiedy mięso będzie w środku białe kroimy na drobne kawałki. Kurczaka mieszamy z rozdrobnioną fetą.
3
Ciasto drożdżowe wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Dużym kubkiem wykrawamy kółka. Na każde kładziemy nadzienie i zlepiamy.
Tak przygotowane pierogi pieczemy na blasze w piekarniku, w 180 st. 15 min. na termoobiegu. Wierzch pierogów musi się zarumienić.
Jak podawać?Jako przystawka. Może być również jako danie główne. Najlepiej smakują na ciepło. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|